Inici | www.academia.cat | contacte | Avís Legal | Català · Castellano · English
Ho sentim, aquest contingut no està disponible en l'idioma actual

Temes de Divulgació

"Distingits Drs.

Per mitjà de Internet he accedit a la web de la societat Catalana de Otorrino-laringología y Patología Cervicofacial on ens donen la possibilitat als malalts de demanar informació per orientar-nos sobre la malaltia que patim.

Tinc 48 anys amb una miopia magna (25 di√≤ptries), otoesclerosis des de fa uns 6 o 7 anys, havent passat una toxoplasmosis fa uns 5 o 6 anys sense cap seq√ľela apreciable; l'any passat amb van fer una bi√≤psia d'un gangli (inflamaci√≥ dels ganglis) a la altura de la clav√≠cula esquerra, per√≤ sense res important. Els meus antecedents familiars: avi patern, c√†ncer a un dels ossos del nas (no s√© si etmoides o esfenoides es diuen); tia (part paterna) c√†ncer de mama; pare, c√†ncer de colon; germana, c√†ncer de mama; germana, pre-c√†ncer de colon....En el mes d‚ÄôAbril d'aquest anys 2003, vaig estar refredada vies a√®ries o sigui ulls, o√Įda i coll amb dolor bastant intens, amb intensos dolors incl√≤s al cap, de totes maneres jo pateixo de migranyes per tant no podia saber a qu√® era el mal de cap. Vaig estar un mes o mig, quasi dos, al no passar-me vaig anar a un otorrino que em va receptar 4 dies de cortisona crec que de 30 mg. De totes maners de tant en tant he continuant amb alguna punxada al‚Äôorella dretafins i tot com un dolor o un pes a darrera l‚Äôorella. El mes de Juny vaig tenir un fort mareig ( vertigen) estan estirada que em va durar al menys 3 o 4 minuts; el que recordo es que vaig patir molta calor abans del mareig, la equivocaci√≥ es que no vaig demanar a cap metge que em visites. El mes de Juliol em vaig donar compte que havia perdut visi√≥ del ull dret la perif√®ria de baix. M'ha dit l‚Äôoftalm√≤leg que es de lesvenes per√≤ no sap la causa pel que ara s'intenta averiguar-ho amb varies proves. Ara estic fent proves per la q√ľesti√≥ de la p√®rdua de visi√≥; una d'aquestes proves la vaig saber el divendres passat: una resson√†nciamagn√®tica per veure el nervi √≤ptic o alguna compressi√≥ que em pogu√©s afectar al ull dret. Vaig anar primer al neur√≤leg (divendres, 19) abans d'anar al oftalm√≤leg, la meva sorpresa ha sigut que el nervi de l'ull esta b√© per√≤ en canvi el diagn√≤stic de la resson√†ncia : ""ocupaci√≥n por tejido blando de celdas mastoideas en el lado derecho. Cambios secundarios a fen√≥menos inflamatorios inespec√≠ficos que interesan celdas mastoideas en el lado derecho.

Els hi agrairia que m'informessin m√©s √†mpliament, sobre el qu√® diu de teixit tou,ja que aix√≤ em preocupa molt, √©s potser la forma m√©s greu de la mastoiditis? s'ha d'operar com a √ļnica soluci√≥? la operaci√≥ consisteix en la total extirpaci√≥ de la o√Įda? i el √≥s?

En cas de quetractament sigui profilàctic, és imprescindible la cortisona oes fa amb antibiòtics?

També els hi agrairia que m'informessin sobrebons otorrinos especialitats amb aquesta patologia amb experiència aquí a Barcelona.

Moltes gràcies per endavant."
La paraula ‚Äúmastoiditis‚ÄĚ, literalment vol dir inflamaci√≥ de la mastoides, per√≤ en aquest context el radi√≤leg vol cridar l‚Äôatenci√≥ de l‚Äôespecialista sobre algun tipus d‚Äôalteraci√≥ totalment inespec√≠fica, a valorar per el especialista.

La informació que m’exposa es per tan molt inespecífica per poder valorar i aventurar diagnòstic i tractaments. En el seu cas i quan es tracte de problemes d’orella la visita especialitzada es far imprescindible.

Les malalties de l‚Äôorella no podem mai interpretar-lo sota una √ļnica exploraci√≥ radiol√≤gica o de resson√†ncia sin√≥ estem exposat a fe falses interpretacions; en segon lloc, els diagn√≤stics exposats els informes radiol√≤gics sempre son orientatius per el metge especialista que te que valorar em altres medis la situaci√≥, per tanla RNM (Resson√†ncia Nuclear Magn√®tica), la TAC ( Tomografia axial computaritzada) i la radiologia en general deuen interpretar-les sempre en funci√≥ de la cl√≠nica que acompanya. En el seu cas tan una otosc√≤pia com una valoraci√≥ auditiva a l‚Äôabast de qualsevol especialista ensdonar√† el diagn√≤stic mes acurat, que no te que se sempre greui per tanel tractament mes adequat, que no te perqu√® se sempre quir√ļrgic.

Molt agra√Įt per la seva confian√ßa.

Societat Catalana d’Otorinolaringologia i Patología Cervicofacial
"Benvolguts Doctors,

La meva filla de 6 any i mig ha patit otitis recurrents per causa de l'excés de moc, sempre present encara que no estigui refredada. Li netejo amb suero 3 vegades /dia. Però no ho resolem. Hem fet les proves bàsiques de l'al·lergia i han sortit negatives. Li han posat drenatges, però no s'ha resolt. L'otorrino voldria tornar-los a posar, però jo no veig clar que torni a passar pel quiròfan.

Sovint em fa repetir les coses, però l'otorrino va dir que no necessitava audífon.

Com podria resoldre aquesta mucositat sempre latent i omnipresent?

Moltes gràcies pel vostre ajut i servei.

Salut i força!"

Es normal i comprensible la teva preocupació.

El c√ļmul de mocs a les orelles solen se freq√ľent fins els 7 anys, i tradueix una inmadurez del sistema intern de neteja de la orella mitja, dep√®n del nen i pot tarda uns anys en estabilitzarse.

L'√ļnic tractament amb efectivitat i que intenta evita que l'o√Įda quedi amb lesions es la col¬∑locaci√≥ de drenatges. En alguns casos es te que repetir alguna que altre vegada i ve marcat per la evoluci√≥ del nen.

Els tractaments medic tenen poc efecte sobres aquesta patologia.

Anim i paciència.

Atentament

Societat Catalana d’Otorinolaringologia i Patología Cervicofacial
"Bona tarda,

Antecedents: La meva filla de 5 anys te una perforació timpánica de l'orella esquerra des de fa casi 3 anys. M'ha dit l'otorrino que esperarem fins que sigui més gran per "tapar"-li. D'una altra banda, sempre te moc a la orella dreta i de tant en tant fa otitis, tant a l'orella dreta com a l'esquerra. L'otorrino em diu que el timpà de la orella dreta s'està retraient i que li hem de fer un drenatge 

El otorrino em va receptar ACEOTO PLUS per que li poses a la orella esquerra quan fes infeccions. Quan li vaig dir al meu pediatra habitual que m'havia receptat aquest medicament, va fer un crit al cel i em va dir que no li podia donar tenint una perforació timpánica i per edat. Tampoc considera raonable que no li tapi la perforació timpánica fins més endavant. No se a qui haig de fer cas. Em poden aconsellar si us plau

Gràcies"

Sra. E. R.

En medicina existe un axioma que posiblemente usted puede conocer "No hay enfermedades sino enfermos". En las consultas de casos como el que presenta, como puede comprender, nos vemos con las limitaciones de tener que dar respuestas que pueden tener una posición puramente teórica sin otro valor que el puramente orientativo.

En su consulta plantea dos temas.

El primer tema, que consideramos de mayor importancia, con dos apartados, uno por cada oído

"La seva filla de 5 anys te una perforació timpánica de l'orella esquerra des de fa casi 3 anys.  D'una altra banda, sempre te moc a la orella dreta i de tant en tant fa otitis, tant a l'orella dreta com a l'esquerra".

¿Cómo ventila el oído medio? La caja timpánica tiene una posibilidad natural de ventilación que es a través de la trompa de Eustaquio, un fino conducto que comunica la caja timpánica con la parte posterior de la nariz. Al tragar la saliva facilitamos que el conducto se abra permitiendo la aireación de la caja del tímpano. Cuando hay una dificultad para que la trompa se abra con normalidad se producen problemas de secreción de moco o de serosidad dentro del oído medio (caja timpánica) y que puede llevar a producir la perforación de la membrana del tímpano. Nos plantea un hecho de afectación crónica de ambos oídos, uno ya perforado (hace al menos 3 años) y el otro con problemas de secreción dentro del oído medio de repetición, lo que nos debe hacer pensar  que presenta un problema de ventilación de los dos oídos que suponemos que se desencadena o se acrecienta con cada catarro o con cada problema de rinofaringe. En este momento consideramos que no debe operarse para cerrar la perforación del oído izquierdo, puesto que supuestamente, persiste la mala ventilación de la trompa la intervención tendría muy pocas posibilidades de conseguir un cierre efectivo duradero y la propia perforación facilita la aireación del oído izquierdo que podemos suponer que la trompa es incapaz de ventilar.

En el oído derecho, según nos indica, presenta una retración y problemas crónicos de secrecreción de moco en el oído medio que debemos atribuir a que la trompa tampoco permite la ventilación de este oído. Le aconsejan hacer un drenaje para sacar la mucosidad y crear así una ventilación artificial del oído medio, que consideramos que puede ser lo correcto en este momento en el supuesto que plantea.

La segunda parte de su consulta se refiere a la aplicación de gotas en el oído perforado. El Aceoto Plus de laboratorios Zambón tiene un componente, Ciprofloxacino del que no se conoce que tenga actividad ototóxica a pesar de su uso en infecciones del oído medio. este laboratorio indica en el prospecto que no se use en niños de menos de 7 años y en perforaciones timpánicas. Por la edad estaría contraindicado tomarlo por vía oral en la infancia.   Pero su acción por vía tópica (en gotas) los laboratorios Bayer que descubrieron este principio activo indican que su administración por vía ótica en los estudios clínicos realizados no han detectado niveles plasmáticos, tras la administración ótica en pacientes con perforación de la membrana timpánica por este motivo no desaconsejan su utililización en adolescentes y niños.

Esperamos que hayamos podido aclarar sus preguntas. Quedamos a su disposición para cualquier duda que considere que le podamos ayudar.

Un cordial saludo
Societat Catalana d’Otorinolaringologia i Patología Cervicofacial

 

 

Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Major de Can Caralleu, 1-7 (08017) Barcelona. Tel. 93.203.10.50 FAX 93.203.26.18 - scorl@academia.cat